Hämeenlinna Big Band

Historiaa

Hämeenlinna Big Bandin tarina alkaa vuoden 2012 alusta, mutta sen historia ulottuu vuoteen 1960, jolloin Hämeenlinnan Soitannollisen Kerhon iso orkesteri, HSK Big Band näki päivänvalon. Pitkään muhinut koulutuksellisesti ja taiteellisesti tärkeänä pidetty hanke aloitti 14 soittajan voimin kapellimestarinaan Ilmari Kostiainen.

Siitä hetkestä tähän päivään big band on toisinaan ratsastanut aallon harjalla säestäen vaikkapa 1987 vakiotanssien MM- ja latinalaistanssien nuorten EM-kilpailut Helsingin jäähallissa. Toisinaan taas toiminta on miltei tykkänään hiipunut, milloin 60-70 –luvun taitteen musiikillisessa murroksessa, milloin 90-luvun alun laman vietyä keikat.
 

Kapellimestarit

Ilmari Kostiaisen ja nykyisen kapellimestarimme, Jykä Aholan välissä on ollut 5 kapellimestaria. Kari Koivula, Raimo Ollinkangas, Yrjö Hauskala, Heikki Saariaho ja Jukka Pitkänen ovat kukin vuorollaan tuoneet bändiin ponnekkaasti jotain uutta vieden alkuperäistä ajatusta koulutuksellisuudesta ja taiteellisesta hankkeesta eteenpäin.

Jokainen johtaja on tehnyt orkesterista jollain tavoin näköisensä ja soittajatkin ovat vaihtuneet vuosien saatossa. Alkuperäinen tavoite on kuitenkin pysynyt taustalla, joten big band tarjoaa edelleen mahdollisuuden soittaa, oppia uutta ja tehdä vähän taidettakin isossa orkesterissa.

Jukka Pitkäsen kaudella (2004-2017) big bandille on tullut tutuksi niin swing, salsa, soul kuin blueskin. Pitkänen on luotsannut orkesteria ennakkoluulottomasti genrestä toiseen haasteita kaihtamatta. Vierailevat solistit ja kapellimestarit, sekä intensiiviset koulutusperiodit kokeneiden alan osaajien johdolla ovat kehittäneet orkesteria tuntuvasti ja pitäneet kokonaisuuden tuoreena.

Pitkäsen kaudella myös big bandin taustaorganisaatio on vaihtunut Hämeenlinnan Soitannollisesta Kerhosta Hämeenlinnan Big Band ry:ksi. Samalla orkesterin nimi on vaihtunut HSK Big Bandista Hämeenlinna Big Bandiksi. Kokoonpano ei tässä yhteydessä kuitenkaan muuttunut.

Nykyinen kapellimestari Jykä Ahola (2017 syksy-) on musiikkikoulutuksensa Tampereen Konservatoriossa saanut, kokenut ammattimuusikko. Hänellä on 35 vuoden laaja kokemus ja tyylitaju eri musiikkityylien esittämisestä, tuhansia konsertteja kotimaassa ja ulkomailla. Yhtenä vahvuutenaan Jykä Aholalla on erittäin hyvä jazz-tietämys ja -osaaminen. HMLBB:n ensimmäinen projekti Aholan johdolla on Janne Tulkin kanssa toteutettavat jazz- ja viihdeklassikoista koostuvat konsertit syksyllä 2018.

 

Kerhosta Big Bandiksi

Hämeenlinnan Soitannollinen Kerho, eli HSK on puolestaan 1945 perustettu yhdistys, jonka alkuaikojen toiminta oli ammattiyhdistyssävytteistä ja ohjelmatoimiston omaista, koulutuksellisuutta unohtamatta. Siis ajan tarpeeseen syntynyt tanssibändien eräänlainen edunvalvoja.

Viitamäen veljesten ja monien muiden lahjakkaiden muusikoiden myötä jazzmusiikki tuli jo varhaisessa vaiheessa perinteisen tanssimusiikin rinnalle ja 1970-luvulle tultaessa yhdistys olikin muuttunut enemmän jazzkerhoksi. 1990 alkoi HSK:n historiassa jälleen uusi vaihe, kun ensimmäinen LinnaJazz –tapahtuma järjestettiin Linnanpuistossa. Tapahtuma vakiintui heti vuosittain heinäkuussa järjestettäväksi ja se kasvoi hiljalleen useamman päivän pituiseksi laajentuen Linnanpuistosta ravintoloihin ja edelleen Vanajaveden risteilyaluksiin.

Tänään nelipäiväinen LinnaJazz on valtakunnallisestikin merkittävä tapahtuma maailmanluokan artisteineen ja sen ilmainen sunnuntain päätöskonsertti vetää vuodesta toiseen Linnanpuiston täyteen iloisia ihmisiä picnik-henkiseen tunnelmaan.

Hämeenlinna Big Band

Kapellimestari Jykä Ahola
 050 3396 715
 sdh@studiodreamhouse.com

Rahastonhoitaja Yrjö Vaivila
 0400 314 308
 yrjo.vaivila@gmail.com

   Yhteistyökumppanit:
 LinnaJazz
 Suomen Big Band –yhdistys